Brian Eno se v nevydané skladbě "All I Remeber" noří do mozaiky své vlastní paměti

24.03.2024 13:07 - Jiří V. Matýsek | foto: Opal Music

Vynálezce ambientní muziky Brian Eno se již brzy stane objektem nového dokumentárního filmu. Snímek jednoduše nazvaný "Eno", který shrne celou kariéru tohoto zásadního britského muzikanta, zamíří do kin (těch českých však pravděpodobně ne) 20. dubna. Výsledek slibuje unikátní zážitek vzdálený klasické kinematografii - jde totiž o tzv. generativní film, který se bude s každou projekcí proměňovat.

Dokument doplní nová kompilace, která nabídne sedmnáct tracků, včetně Enových spoluprací s Davidem Byrnem, Johnem Cagem či formací Cluster. Lákavé budou i tři dosud nevydané skladby. Jednou z nich je "All I Remember", která doprovází závěrečné titulky a ještě před premiérou snímku vyletěla do světa v doprovodu vizuálně působivého videoklipu.

Křehká píseň s nosnou melodikou se zabývá tématem paměti a vzpomínání a přímo odkazuje na osobnosti, které ovlivnily ranou muzikantovu kariéru. Eno skladbu také zpívá, slova jakoby nervózně odsekává, působí až zranitelně a melancholicky posmutněle.

Doprovodné video diváka zahlcuje mozaikou obrazů. Jedná se totiž o jakousi koláž často mnoha desítek menších oken, které prezentované záběry opakují, vysekávají nebo kombinují s dalšími scénami. Prolínají se tu jak náladotvorné pohledy na západ slunce, tak záběry přímo z dokumentu a archivní scény.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY